Brandwondenverzorging
Een brandwond is een wond die ontstaat als de huid in contact komt met extreem hoge of koude temperaturen. Voor alle acute verbrandingen met extreem hoge temperaturen geldt: eerst water, de rest komt later! Een klein overzicht van de eerste hulp bij brandwonden:
- Brandwonden tenminste 10-15 minuten onder lauw, zacht stromend water afkoelen. Koel uitsluitend de brandwonden om onderkoeling van de patiënt te voorkomen. Doe dit zo vlug mogelijk!
- De kleding enkel verwijderen als deze niet aan de wonde kleeft.
- Smeer niets op de brandwonden.
- Zo mogelijk, bedek de brandwonden met een steriel verband of met een schone doek.
- Consulteer een arts bij: blaren, ernstige brandwonden, brandwonden op het gezicht, handen, voeten en geslachtsorganen, brandwonden door chemische stoffen of door elektriciteit en bij inademing van rook of hete gassen.
Brandwonden worden ingedeeld in drie groepen naar gelang de ernst: eerste, tweede en derdegraads. De ernst van de brandwond is afhankelijk van de diepte van de verbranding en de grootte van de wond. De genezing van tweede- en derdegraadsbrandwonden kan moeizaam verlopen. Dit heeft voor de patiënt zowel fysieke als emotionele gevolgen. Bij Aqtor! zijn drukkleding, siliconentherapie en drukmaskers te verkrijgen om de ontwikkeling van het litteken te remmen en de genezing te bevorderen.
Drukkleding
Drukkleding is elastische, op maat gemaakte kledij die nauw aansluit op het lichaam van het brandwondenslachtoffer. Het oefent een bepaalde druk uit op het lichaam van de patiënt met als doel de overproductie van littekenweefsel te voorkomen en de ontwikkeling van het litteken af te remmen. Er wordt pas met drukkleding gestart wanneer de brandwonden genezen zijn. Drukkleding heeft, naast een positief effect op het litteken, nog verschillende andere voordelen. Het vermindert jeuk, voorkomt oedeem en beschermt de huid tegen pijn bij het stoten.
Hoe lang de drukkledij precies gedragen moet worden hangt af van patiënt tot patiënt. Gemiddeld is dit anderhalf tot twee jaar. De drukkleding wordt normaal gezien dag en nacht gedragen. Het kan ook gedragen worden in combinatie met siliconen (verbanden, pleisters, masker).
Siliconentherapie
Silicone werkt verzachtend en bevordert de genezing van het littekenweefsel. Het creëert een vochtig milieu en verweekt daardoor de onderliggende huidstructuren waardoor de roodheid van het litteken vermindert, het litteken soepeler wordt en de jeuk en pijn vermindert.
Siliconeverbanden zijn bij ons te verkrijgen. Ook de combinatietherapie, namelijk drukkleding met silicone, kan bij ons verkregen worden.
Drukmaskers
Een drukmasker remt, net zoals drukkleding, de ontwikkeling van het litteken. Drukmaskers worden gebruikt bij gezicht- en halsverbrandingen. De drukmaskers worden bij ons vervaardigd met silicone dat een verzachtende en helende werking heeft op het litteken. Door de druk genezen de brandwonden beter.