Veelgestelde vragen prothesen
Krijg antwoord op veelgestelde vragen rond prothesen:
1. Een prothese, hoe wordt dat gemaakt?
2. Een prothese, wordt dat terugbetaald?
3. Wat is de hernieuwingstermijn van mijn prothese?
4. De prothese: wat met gebruik en onderhoud?
5. Wat zijn de verschillende amputatieniveaus?
6. Prothesen: zijn er verschillende soorten?
7. Mijn stomp doet pijn. Hoe komt dat?
8. Een prothese en toch fysiek actief? Het kan!
9. Een amputatie en een prothese, hoe bereid ik mij voor?
10. Het revalidatieproces, wat is de duurtijd?
1. Een prothese, hoe wordt dat gemaakt?
Onze prothesen worden gemaakt volgens een specifieke workflow. Zo wordt er steeds vertrokken vanuit een intakegesprek met onze patiënten. Tijdens deze gesprekken proberen we de noden van de patiënten te achterhalen. Daarnaast geven we de patiënt de nodige informatie over de soorten prothesen, het gebruik, de hernieuwingstermijn en het onderhoud. Daarna gaan we aan de slag met de maat-name. We maken met gips een proefkoker en voeren een gipscorrectie uit zodat de koker optimaal past.
Na het passen wordt de definitieve koker gemaakt. We controleren nog eens de pasvorm waarbij een nieuwe maatname wordt gedaan indien dat nodig zou blijken. Nadien volgt de definitieve afwerking. Bij het leveren van de finale prothese wordt gecontroleerd of de pasvorm optimaal aansluit en het draagcomfort gegarandeerd is. Tot slot begeleiden we de patiënt ook in het juiste gebruik van de prothese en maken verschillende fysieke oefeningen samen.
Een prothese wordt op maat gemaakt en bestaat uit verschillende onderdelen. Afhankelijk van je noden worden extra onderdelen toegevoegd of weggelaten.
Een prothese voor de bovenste ledematen bestaat uit:
- De koker
- Een schouder en ellebooggewricht
- Rotator voor de pols
- Een hand
Een prothese voor de onderste ledenmaten bestaat uit:
- Een koker
- Een knie- en heupgewricht
- Een voet
2. Een prothese, wordt dat terugbetaald?
Na goedkeuring wordt een prothese terugbetaald.
Aqtor! is erkend door alle mutualiteiten, verzekeringen en het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap). Naast het professioneel afleveren van prothesen verzorgen we alle bijhorende administratie. We dienen een aanvraag in bij je mutualiteit en zij keuren deze goed of niet. We staan garant voor een optimale patiëntgerichte service.
3. Wat is de hernieuwingstermijn van mijn prothese?
Als gebruiker heb je het recht op een hernieuwing van je prothese. Via volgend schema vind je de gedetailleerde hernieuwingstermijnen.
4. De prothese: wat met gebruik en onderhoud?
Als de prothese niet wordt gebruikt, moet deze in een geventileerde ruimte staan. Reinig de harde stompkoker regelmatig met een schoon doekje en lauw water. Een vuile koker kan immers huidirritaties veroorzaken. Laat de prothese drogen vooraleer je hem terug aantrekt. Sleutel zelf nooit aan de prothese en smeer deze zeker niet in met olie of een ander vetmiddel.
Een liner is gemaakt uit een speciale silicone die het draagcomfort verbetert. Het is een hoes die werkt als tussenlaag tussen de huid en de binnenkant van de koker. Draag deze binnenste buiten en zorg ervoor dat de liner schoon, droog en vrij is van vuil. Vervolgens plaats je hem tegen de stomp en rol je deze eroverheen. Het is belangrijk dat er geen lucht mee ingesloten wordt en dat er geen plooien aanwezig zijn. De ring waar je jouw prothese inschroeft ligt centraal. Na gebruik moet de liner gewassen worden met een ongeparfumeerde zeep. Maak de liner tot slot schoon, spoel met water, breng hem terug naar zijn normale positie en laat drogen met een doek.
Belangrijk ook om mee te geven is dat het jaarlijks onderhoud van de prothese en zijn terugbetaalde toebehoren verplicht is.
5. Wat zijn de verschillende amputatieniveaus?
Je kan een prothese voor de bovenste ledenmaten krijgen op niveau van een:
- Schouderontwrichting
- Bovenarm-amputatie
- Elleboogontwrichting
- Onderarm-amputatie
- Polsamputatie
- Handamputatie
- Vingeramputatie
Je kan een prothese voor de onderste ledenmaten krijgen op niveau van een:
- Amputatie van uw been inclusief heup en/of bekken (hemipelvectomie)
- Amputatie op niveau van de heup
- Bovenbeenamputatie
- Knie ontwrichting
- Onderbeenamputatie
- Enkel ontwrichting
- Voetamputatie
- Teenamputatie
6. Prothesen: zijn er verschillende soorten?
Er bestaan verschillende soorten prothesen afhankelijk van jouw amputatieniveau en nood. Zo heb je prothesen waarmee je actief op weg gaat of prothesen die louter cosmetisch zijn.
Afhankelijk van jouw noden, gaan we aan de slag om een prothese op jouw maat en wensen te maken.
Er zijn 5 soorten prothesen:
- Cosmetische prothesen: deze prothesen zijn louter esthetisch en ondersteunen geen loopfunctie.
- Transfer prothesen: deze prothesen zijn enkel gefocust op verplaatsing.
- Ondersteunde stapprothesen: deze prothesen hebben een beperkte loopfunctie met hulpmiddelen.
- Stapprothesen: deze prothesen hebben een goede loopfunctie.
- Stapprothesen voor actieve personen: deze prothesen hebben een zeer goede loopfunctie.
7. Mijn stomp doet pijn. Hoe komt dat?
Na een amputatie kunnen er verschillende vormen van pijn optreden in de stomp. Op basis van de oorzaak kan deze pijn verholpen worden.
- Pijn in de stomp door de operatie: het bot is niet op de correcte manier geamputeerd.
- Pijn in de stomp door een ziektebeeld: een onderliggende ziekte kan pijn in de stomp veroorzaken.
- Te veel botvorming: vorming van overmatig bot rond het geamputeerd lichaamsdeel.
- Beknelling zenuwen: zenuwen die vast komen te zitten in het geamputeerd lichaamsdeel.
- Pijn in de stomp door een neuroom: een neuroom is een goedaardig gezwel van een zenuw. Deze zijn erg gevoelig en kunnen pijn veroorzaken indien contact met de koker.
Er kan ook sprake zijn van fantoompijn. Fantoompijn ontstaat wanneer je pijn voelt in het geamputeerde lichaamsdeel en niet in de stomp. De oorzaak ligt bij onze zenuwen die nog steeds prikkels doorgeven naar de hersens alsof het lichaamsdeel er nog is. Fantoompijn kan worden verholpen met een diagnose op basis van je klachten.
8. Een prothese en toch fysiek actief? Het kan!
Een prothese geeft je de mogelijkheid om jouw bewegingsvrijheid terug te winnen. Dat wil zeggen dat je je fysieke activiteiten verder kan uitoefenen maar op een aangepaste manier. Dit vraagt natuurlijk de nodige oefening en doorzettingsvermogen, maar het kan!
Ook sporten met een prothese kan zeker! Hiervoor raadpleeg je best je arts of prothesist. En ook werken is terug mogelijk. Alles hangt af van jouw amputatieniveau en soort prothese. Om terug auto te rijden raadpleeg je best bij het Rijgeschiktheidscentrum CARA.
9. Een amputatie en prothese, hoe bereid ik mij voor?
Het leren omgaan en aanvaarden van een amputatie vraagt tijd en steun. Een amputatie is immers een ingrijpende gebeurtenis die niet alleen fysiek, maar ook mentaal een zware belasting is. Iedereen verwerkt op zijn eigen manier emoties en ervaringen. Je kunt altijd aan je revalidatiearts vragen om je door te verwijzen naar een psycholoog. Onze ervaring leert ons dat erover praten met je vrienden en familie helpt. Laat je gedachten en emoties de vrije loop.
10. Hoe lang is het revalidatieproces?
Na de amputatie wordt in het ziekenhuis gestart met een revalidatieproces. Het is gericht op de genezing en vorming van de stomp. Aan de hand van een tijdelijke prothese wordt een patiënt zo snel mogelijk terug mobiel en zelfredzaam.
Een team bestaande uit artsen, fysiotherapeuten, kinesisten en ergotherapeuten beoordeelt welke type voor de patiënt geschikt is. Er wordt ook gestart met het verbeteren van zijn functionele mogelijkheden en de zelfredzaamheid. Dit wordt bereikt door veel oefeningen te doen. De totale revalidatieduur is onder andere afhankelijk van de genezing van de stompwond, de algehele conditie en de snelheid waarmee de patiënt vaardigheden aanleert.