Zoals Muhammed Ali het is voor hem, wil Ilias een voorbeeld zijn voor jongeren

Door een ongeval in 2018 heeft Ilias Benkaddour (29 jaar) een amputatie aan zijn rechterbeen. Hoewel hij zichzelf leerde kennen op een dieptepunt in zijn gezondheid, laat hij vandaag zien dat wat er ook gebeurt in het leven, je steeds kan slagen en vooruit gaan.

Wanneer Ilias in 2018 op vakantie was in Marokko, bleek het geen zorgeloze reis te zijn. Een bestuurder verloor de controle over haar wagen, kwam op het voetpad terecht en klemde Ilias tussen de wagen en een muur. Eenmaal in het ziekenhuis kreeg hij te horen dat de dokters zijn been moesten amputeren omdat hij een interne bloeding had, hij had geen keus. De eerste seconden waren moeilijk, maar hij accepteerde het meteen.

Door de amputatie veranderde zijn leven compleet, maar hij wou zo snel mogelijk terug naar zijn oude gewoonten. Opnieuw gaan werken, sporten, vrienden zien, uitgaan… Op het eerste zicht lijken het simpele zaken. Om dat opnieuw te kunnen verwezenlijken stelde hij elke dag kleine doelen op. Eerst rechtstaan, dan naar het toilet wandelen, wat later zelf boodschappen doen. Elke dag gaf hij zichzelf kleine doelen totdat hij kon wat hij vandaag kan. Op deze manier kon hij sneller vooruitgang zien, waardoor hij zichzelf motiveerde.

Voor zijn ongeluk, deed Ilias aan boksen. Hij probeerde het opnieuw op te nemen, maar hij vond zijn plezier er niet meer in terug. De beweging van je benen zijn de basis van het boksen, zegt hij. “Van links naar rechts.” Aangezien de wedstrijden in rolstoel plaatsvinden, verliest boksen de charme van de sport voor hem.

Waar hij wel zijn passie en energie in kwijt kan, is atletiek. In het revalidatiecentrum botste hij op een track en fieldcoach die hem overtuigde een sportprothese uit te proberen. Van de coach moest hij rustig aan beginnen, maar Ilias begon meteen met joggen. Hij besloot lessen te volgen en kreeg steeds meer energie van de sport. Vandaag wint hij regelmatig topwedstrijden en streeft hij ernaar om zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap en in de top 10 te zitten. En wie weet, daarna misschien de Paralympische Spelen. Maar stap voor stap zegt hij, eerst focussen op het wereldkampioenschap.

Zijn interesse in atletiek bracht hem ook bij Aqtor!. Op aanraden van enkele vrienden maakte hij een afspraak bij Abdel, een prothesist bij Aqtor!. Volgens de aanbevelingen van zijn vrienden niet zomaar een prothesist, maar diegene die de beste sportprothesen maakt. Vanaf het eerste moment voelde hij zich op zijn gemak en kreeg hij meteen aanpassingen aan zijn prothese.

De passie voor sporten brengt hij over naar jongeren door initiaties te geven in scholen. De kinderen maken kennis met de sporten, maar ook met zijn verhaal. Daarin benadrukt hij telkens dat wat er ook gebeurt in het leven, je nog steeds kan slagen en vooruit gaan. Een voorbeeld waar iedereen naar kan opkijken.