7 tips om blessures te voorkomen

Wanneer je regelmatig beweegt of net vaker wilt bewegen, is het belangrijk om jezelf te informeren rond de preventie van blessures. Blessures komen namelijk vaak voor terwijl ze eenvoudig vermeden kunnen worden. Met deze 7 tips zetten we jou al goed op weg.

1. Warm goed op

Begin elke training of wedstrijd met een goede opwarming om je spieren en gewrichten voor te bereiden op een intensieve activiteit. De opwarming trekt de bloedsomloop op gang waardoor de spieren en pezen goed warm worden. Daarnaast verhoog je ook de stofwisseling. Daarmee komen je spieren sneller aan de nodige zuurstof en energie.

2. Bouw geleidelijk op

Bouw de intensiteit, duur en moeilijkheidsgraad van je trainingen geleidelijk op om overbelasting te voorkomen. In het begin krijg je namelijk gemakkelijk last van kleine spier- en gewrichtsletsels, zeker wanneer je lange tijd weinig hebt bewogen. Je lichaam moet dan opnieuw wennen aan een grotere belasting.

3. Luister naar je lichaam

Luister naar de signalen van vermoeidheid, pijn of ongemak. Neem voldoende rust en geef je lichaam tijd om te herstellen. Dat is minstens zo belangrijk als sporten. Wanneer je onvoldoende rustmomenten inlast raakt je lichaam vermoeid, heb je minder energie, gaan je prestaties dalen en neemt de kans op blessures toe.

4. Varieer je training

Wissel verschillende sporten of oefeningen af om overbelasting van specifieke spieren of gewrichten te voorkomen.

5. Blijf gehydrateerd

Drink voldoende water voor, tijdens en na het sporten om uitdroging te voorkomen. Probeer niet te wachten tot je veel dorst begint te krijgen. Dat is een teken dat je te weinig drinkt.

6. Let op je voeding

Zorg voor een gezond en uitgebalanceerd dieet om je lichaam van de nodige voedingsstoffen te voorzien voor spierherstel en prestatie.

7. Doe kracht- en stabiliteitsoefeningen

Versterk de spieren rondom je gewrichten om stabiliteit te vergroten en blessures te voorkomen. Train je been-, buik- én rugspieren. Die zorgen voor je rompstabiliteit en vangen zo de grootste schokken op.

Liep je toch een sportblessure op of heb je een chronische bewegingsklacht? Dan kan een brace jou helpen. Het kan de pijn verlichten, het gewricht ondersteunen en stabiliseren.

Je klacht en aard van je activiteiten bepalen welk type brace voor jou het meest geschikt is. Alles valt en staat bij het kiezen van de juiste brace. Een brace mag je namelijk niet alleen ondersteunen, maar moet ook zoveel mogelijk bewegingsvrijheid garanderen. Hulp nodig? Vraag advies aan onze bandagisten.