7 tips om de juiste schoen te kiezen bij je prothese

7 tips om de juiste schoen te kiezen bij je prothese

Wil je je zelfverzekerd voelen wanneer je met je prothese wandelt? Dan is de juiste schoenenkeuze belangrijk. De prothesevoet zorgt namelijk voor stabiliteit en flexibiliteit en moet de schok van de stap kunnen dempen. Een goede schoen zorgt voor een vloeiende en natuurlijke loopbeweging en voorkomt pijnklachten in hoger liggende gewrichten of de rug.

Kies je aan het begin van de revalidatie de juiste schoen, dan heeft dat duidelijk effect op jouw uiteindelijke manier van lopen. Met de verkeerde schoenenkeuze kan je een instabiele houding krijgen.

Neem daarom de tijd als je nieuwe schoenen koopt. Stap eens rond en vraag je af of je knie beweegt zoals het zou moeten. Voelt alles wel stevig en comfortabel aan? Met onze tips sta je stevig in al je schoenen, letterlijk en figuurlijk! 

1. Kies een schoen met een stevige hiel

Je schoen zakt altijd wel een klein beetje in wanneer je stapt. Hoe soepeler het hielstuk van je schoen is, hoe meer je prothesevoet kan wegzakken. Daardoor krijg je een instabiel gevoel en ga je wankelen. Als een sneaker onvoldoende steun biedt voor jou, raden we aan een wandelschoen te proberen. Daar is een stevige contrefort sterk aanwezig.

2. Geef de voorkeur aan veterschoenen

Met veterschoenen kan je de schoen het beste om je voet sluiten. Daarmee krijg je de meeste stabiliteit. Let er ook op dat je de tong goed naar voren kunt trekken. Zo geraak je gemakkelijk met je prothesevoet in de schoen.

3. Vermijd een platte zool

Een platte zool geeft je het gevoel dat je achterover gaat vallen. De ideale hakhoogte is 1 tot 2 cm. Die hakhoogte biedt de garantie van een beter gangpatroon. Heb je toch een schoen met een platte zool? Dan kun je dat oplossen met behulp van een inlegzool in je schoen.

4. Zoek naar schoenen met dezelfde hakhoogte

Als je nieuwe schoenen gaat kopen, ga je best op zoek naar schoenen met dezelfde hakhoogte als je andere schoenen. Een verschil in de hakhoogte kan ervoor zorgen dat je knie meer plooit waardoor je naar voren kan vallen. Zit er toch een verschil in de hakhoogte? Contacteer je prothesist zodat die de juiste aanpassingen kan aanbrengen.  

5. Let op met hoge hakken

Dit geldt vooral voor mensen met een bovenbeenamputatie. Een te hoge hak kan ervoor zorgen dat er te veel gewicht op de tenen van de prothesevoet komt. Dat kan je knie activeren om ongewenst te buigen waardoor je kunt vallen.

6. Kies een kleine hak

Ga voor een kleine hak als je wilt fietsen. De prothesevoet kan zo achter de trapper haken waardoor je gemakkelijker op de trapper blijft dan bij een doorlopende zool.

7. Vraag raad aan je prothesist

Twijfel je toch nog welke schoen voor jou het comfortabelst is? Neem verschillende schoenen mee naar je prothesist en vraag hem of haar advies. Samen vinden jullie de juiste schoen! Bel naar + 32 9 221 46 22 om een afspraak te maken.