Een prothese: wat met onderhoud?


Een prothese gebruik je elke dag. Goed onderhoud is dan ook belangrijk. Graag geven we enkele tips om dat op een correcte manier te doen.


De kokerEen prothese: wat met onderhoud? 1

Een koker is op maat gemaakt en ondersteunt de romp. Als de koker niet wordt gebruikt, moet deze in een geventileerde ruimte staan. Reinig de harde stompkoker regelmatig met een schoon doekje en lauw water. Een vuile koker kan immers huidirritaties veroorzaken. Laat de koker drogen vooraleer je hem terug aantrekt. De liner

Een prothese: wat met onderhoud? 2

Na gebruik moet de liner gewassen worden met een ongeparfumeerde zeep. Spoel met water. Breng de liner terug naar zijn normale positie en maak droog met een doek. Een liner is gemaakt uit speciale silicone die het draagcomfort verbetert. Het is een hoes die werkt als tussenlaag tussen de huid en de binnenkant van de koker. Draag deze binnenste buiten en zorg ervoor dat de liner schoon, droog en vrij is van vuil. Vervolgens plaats je hem tegen de stomp en rol je deze eroverheen. Het is belangrijk dat er geen lucht mee ingesloten wordt en dat er geen plooien aanwezig zijn.Te vermijden

Alle onderdelen van een prothese zijn uniek en op maat gemaakt. Sleutel dus zelf nooit aan de prothese en smeer deze zeker niet in met olie of een ander product. Gebruik enkel wat door je prothesist werd meegegeven. Leg je prothese nooit in het zonlicht als je hem uitdoet. Vermijd warmte en berg de prothese op in een geventileerde ruimte. Zo gaan de materialen het langst mee.

 


Contact

Ben je op zoek naar meer informatie rond prothesen? Bezoek zeker onze community rond prothesen en krijg antwoord op veelgestelde vragenlees verhalen van lotgenoten en ontdek meer blogberichten. Aarzel niet om ook zelf jouw verhaal te delen.

Heeft u nog vragen? Contacteer ons via mail of bezoek onze Facebookpagina.