De Maand Februari

De Maand Februari

Net zoals januari werd februari ook niet opgenomen in de Romeinse kalender omdat de Romeinen de winter zagen als een maandloze periode. Ondertussen zijn er heel wat mooie dagen toegeschreven aan februari. De bekendste is uiteraard Valentijnsdag op 14 februari. Leer hier meer over de andere dagen die de moeite waard zijn om in de kijker te zetten.

4 februari: Wereldkankerdag

Vandaag staan we wereldwijd stil bij de impact dat kanker op ons leven heeft. Want, het raakt ons allemaal. Het leven van iemand die de diagnose kanker krijgt verandert drastisch, maar ook naasten moeten omgaan met verdriet en onzekerheid. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds roept op om het paarse lintje op te spelden. Dat staat symbool voor steun, solidariteit, liefde en hoop.

 

8 februari: Safer Internet Day

Het internet is niet meer weg te denken uit ons leven, maar het wordt niet altijd even respectvol toegepast. Daarom wordt op dinsdag 8 februari Safer Internet Day georganiseerd. Meer dan 110 landen werken samen om van het internet een veilige, creatieve en leuke plek te maken voor iedereen, maar in het bijzonder voor kinderen en jongeren. Safer Internet Day stelt een heleboel praktische en speelse instrumenten beschikbaar om leerkrachten en opvoeders te helpen een betere onlinewereld te creëren voor kinderen en jongeren.

 

12 februari: Darwindag

Op 12 februari vieren we de geboortedag van Charles Darwin. Met zijn evolutietheorie plaatsen we de wetenschap in de kijker. In 1859 werd zijn boek, ‘Over het ontstaan van soorten’, voor het eerst gepubliceerd. Daarin beschrijft hij hoe levende wezens door geleidelijke evolutie zijn ontstaan. Zijn theorie maakte de weg vrij voor een beter begrijpen van onze plaats in het universum.

 

17 februari: Dikketruiendag

Trek die dikke trui maar aan want op 17 februari vieren we Dikketruiendag! Op deze dag roept de Vlaamse overheid iedereen op om actie te ondernemen tegen de klimaatcrisis. Door de verwarming één graad minder te zetten, zorg je voor gemiddeld 7% minder stookkosten en broeikasgassen.

 

28 februari: Zeldzameziektendag

Zoals de naam het al zegt, wordt er op de laatste dag van februari aandacht gevraagd voor zeldzame ziekten. Die zijn vaak van chronische duur en bedreigend. In Europa zijn er meer dan 6.000 zeldzame ziekten vastgesteld terwijl het pas als zeldzaam beschouwd wordt als het minder dan 1 op 2000 personen treft.

De zeldzaamheid brengt een aantal problemen met zich mee. Zo is er een groot gebrek aan medische en wetenschappelijke kennis, gebrek aan toegankelijkheid van patiënten tot betrouwbare informatie over de ziekte en gebrek aan  gekwalificeerde experten voor de medische opvolging van die patiënten. We zetten deze dag in de kijker om bewustzijn te creëren rond belangrijke thema’s voor die patiënten, zoals de verbetering van de diagnosestelling en het samenwerken tot grensoverschrijdende zorg.