Prothesen: 3 leuke weetjes

Prothesen: 3 leuke weetjes 1


Wist je dat prothesen al bestonden in het oude Egypte? De evolutie heeft sindsdien niet stilgestaan en ook vandaag blijft de prothesiologie zich verder ontwikkelenGraag delen wij drie interessante weetjes over prothesen die jij (misschien) nog niet wist.

 

1. De allereerste prothese

De oudste prothesen werden gevonden, in het oude Egypte en dateren uit de periode rond 600 voor Christus. Het gaat om twee teenprothesen waarvan één gemaakt werd uit hout en leer en de andere uit stof en gips. Beide prothesen waren bezit van een vrouw genaamd  Tabaketenmut.  


2. Dieren met een prothese

De ontwikkelingen binnen de prothesiologie zijn al zo verregaand dat nu ook voor dieren prothesen ontwikkeld worden. Een hond genaamd Derby werd geboren met verkorte voorpoten. Aan de hand van 3D technologie werd Derby geholpen met een nieuw paar voorpotjes. Bekijk deze video om Derby voor de eerste keer te zien lopen met zijn nieuwe prothesen. 


3. Je eigen prothese maken

Over heel de wereld zijn er mensen die een prothese dragen en elk hebben ze hun eigen verhaal. Er bestaan veel verschillende prothesen die op maat worden gemaakt, naargelang de behoeften van de patiënt. Dat zorgt ervoor dat prothesen niet goedkoop zijn. In België kan je gelukkig rekenen op een terugbetaling van je prothesen maar dat is lang niet zo in elk land. Mensen in Amerika moeten vaak zelf in de aankoop van een prothese voorzien omdat niet iedereen een verzekering geniet. Daardoor gaan mensen soms op zoek naar een creatieve oplossing.

Zo is er David die al van kinds af geobsedeerd was door Lego. Hij bracht zijn kindertijd door met het bouwen van auto's, vliegtuigen, helikopters en uiteindelijk ook zijn eigen prothese. Geboren met een misvormde arm, besloot de zelfbenoemde "Hand Solo" zijn Lego-bouwvaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Op 18-jarige leeftijd perfectioneerde hij zijn ontwerpen met de MK2, een prothesearm die kan buigen en voorwerpen kan oppakken via een tangachtige greep. Bekijk hier zijn verhaal.


Contact 

Ben je op zoek naar meer informatie rond prothesen? Bezoek zeker onze community rond prothesen en krijg antwoord op veelgestelde vragenlees verhalen van lotgenoten en ontdek meer blogberichten. Aarzel niet om ook zelf jouw verhaal te delen. 

Heeft u nog vragen? Contacteer ons via mail of bezoek onze Facebookpagina.