Michiel deed wat nog nooit iemand heeft gedaan, op een handbike van Alaska naar Californië fietsen. Hij brak het wereldrecord van de langste tocht met een handbike én breide er een grote buffer aan. Welgeteld 8500 km! Hij hoopt hiermee anderen te inspireren om grenzen te verleggen en groots te dromen, want er zit kracht in mensen met een beperking!
Door een gebroken ruggengraat is Michiel sinds 2013 verlamd in zijn benen. Zijn ervaring in een rolstoel leerde hem dat hij grenzen kan doorbreken met de juiste inspanningen. Hij maakte het zijn levensdoel om het wereldrecord te verbreken van de langste tocht met een handbike. Van Alaska tot in Zuid-Californië nam hij ons mee in zijn avontuur.
21 juni arriveerde Michiel, samen met zijn reisgenoot Chiara, in Alaska. Ze namen twee dagen rust om te bekomen van de 14 uur durende vlucht, en zaten vol enthousiasme om eindelijk aan hun avontuur te starten.
Het leven in Alaska zoals het is
Na 10 dagen stond er 450 km op de teller. Het leven van Michiel en Chiara veranderde naar een stel wielen en een hoop spullen in tassen. Dag na dag ontmoetten ze nieuwe mensen en kregen ze een kijkje in hun leven. Ze genoten van het leven in Alaska zoals het is. Met oneindige bossen, af en toe een eland en de vreugde van het rijden naar kleine stadjes of het tegenkomen van een wegrestaurant. De tocht brengt hun verder naar Canada.
Heel vaak overnachtten Chiara en Michiel in een tent, maar soms kwamen ze via Warmshowers gastvrije mensen tegen. Zo konden ze na 1087 km fietsen genieten van een jacuzzi, sauna, warme douche en overheerlijke burgers.
Opnieuw onderweg ontmoetten ze allerlei dieren, zoals een kudde bizons, een handvol beren en nog een eland. Deze keer eentje die aan het baden was in een meer.
Dawson Creek
Op 4 augustus hadden ze 2514 gefietst. Ruim één derde van het uiteindelijke doel. Ze eindigden die dag in Dawson Creek, mijl 0 van de historische Alaska Highway, aangelegd in 1942. Ze fietsten een week samen met de familie Terra Tributa, een gezin met twee kinderen. De kinderen lieten een indruk op Chiara en Michiel na wanneer ze de heuvels beklommen met hun kleine fietsjes. Onderweg ontmoetten ze ook nog Chris, of hoe Michiel hem liever noemt: de fietstovenaar, waarmee ze ook een week verder fietsten.
Helikoptervlucht boven de gletsjers en bergen
Toen ze over de helft zaten, kwamen ze eindelijk terecht op iets makkelijker terrein met zacht glooiende heuvels. Iets wat hun armen en benen gelukkig maakte. Op 28 augustus vierden ze Michiel zijn verjaardag met een helikoptervlucht boven de gletsjers en bergen. Een nieuwe en onbeschrijfelijke blik op de natuur.
Nieuw wereldrecord!
Uiteindelijk braken ze het record van 5421 km op 14 oktober. Van Alaska naar Californië fietsen, zelf ondersteunend. Op voorhand leek dit voor Chiara en Michiel leuk en uitdagend. Achteraf gezien was het dat allebei, alleen maal duizend van wat ze verwachtten. Beiden hebben ze keihard gewerkt. Michiel met zijn armen, Chiara met haar benen. Maar hun avontuur stopte daar niet! Ze wilden een grote recordbuffer toevoegen.
Reizen met een beperking
2 maanden later waren ze nog steeds aan het fietsen. Van Alaska tot in Mexico! Er kwamen natuurlijk ook veel uitdagingen kijken bij de manier waarop ze reisden. De ongemakken van invaliditeit onderweg mag je niet onderschatten. Lastige toiletsituaties, op de grond zitten om te bewegen, gewond raken en niet de juiste omstandigheden hebben om te genezen, omgaan met neuropathie in de nacht en toch ’s morgens opstaan, inpakken en 5 uur fietsen….
Toch hielden ze van dat leven op wielen, vrij en onderweg wanneer ze maar wilden. De schoonheid van de natuur, nieuwe mensen ontmoeten,… allemaal stralend op hun eigen manier.
Guiness World Record: 8500 km
Zes maanden onderweg, de zon volgend en veel mensen ontmoet. Elke dag levend in de open lucht, in hun tent, in de bergen, met uitzicht op de Stille Oceaan en de Zee van Cortez. Op 22 december maakten ze een einde aan hun avontuur in La Paz. Na 8500 km!
Hoe controleerden ze dit nu allemaal voor Guinness? Ze verzamelden gps-gegevens met een fietscomputer, verzamelden elke dag getuigenissen onderweg in hun logboek en maakten video’s die hun vooruitgang volgde. Al die informatie werd overhandigd aan Guinness en zij certificeren het!
Proficiat Michiel en Chiara, wat een prestatie!