Prothesen

Het leren omgaan en aanvaarden van een amputatie vraagt tijd en steun. Een amputatie is immers een ingrijpende gebeurtenis die niet alleen fysiek, maar ook mentaal een zware belasting is. Na een amputatie is het mogelijk om te kiezen voor een prothese. Ook een aangeboren afwijking kan een reden zijn waarom een patiënt een prothese nodig heeft.Een prothese is een kunstmatig lichaamsdeel dat dient als vervanging van het ontbrekend lichaamsdeel. Het is een hulpmiddel dat volledig op maat van de patiënt gemaakt wordt. Er kan gekozen worden voor een prothese om de functie van het verloren lichaamsdeel deels over te nemen en/of voor esthetische redenen. 

Bij ons kan je rekenen op inlevingsvermogen en de jarenlange ervaring van onze medewerkers. Zij zullen je helpen bij het kiezen en aanmeten van een prothese. Samen met de prothesist wordt beoordeeld welk type van prothese voor de revalidant in kwestie geschikt is. Er wordt hierbij gelet op:

  • De conditie van de stomp
  • De algemene conditie
  • Het niveau van functioneren en het beroep voor de amputatie
  • De wensen van de revalidant zelf en de technische mogelijkheden van de prothese.

Bij ons worden alle voet-, been- en (myo-elektrische) armprothesen met de grootste nauwkeurigheid en de modernste methodes gemaakt in onze eigen werkplaats. Onze perfecte pasvorm en juiste materiaalkeuze leiden telkens tot een subtiel evenwicht tussen comfort, mobiliteit en esthetiek. 

Voetprothese

  • Voetprothese (na voetamputatie, volledig of gedeeltelijk, bijvoorbeeld amputatie van een teen)

Beenprothese 

  • Onderbeenprothese (na amputatie onder de knie). Een onderbeenprothese is samengesteld uit drie onderdelen: een koker, een verbindingsbuis en een prothesevoet.
  • Bovenbeenprothese (na amputatie boven of door het kniegewricht). Een bovenbeenamputatie is samengesteld uit vier onderdelen: een koker, een protheseknie, een verbindingsbuis en een prothesevoet.

Armprothese

  • Hand/vinger- prothese
  • Onderarmprothese (na amputatie onder de elleboog). Een onderarmprothese is samengesteld uit drie onderdelen: een koker, een verbindingsstuk en een prothesehand.
  • Bovenarmprothese (na amputatie boven de elleboog). Een bovenarmprothese is samengesteld uit vier onderdelen: een koker, een prothese elleboog, verbindingsstukken en een prothesehand.

Revalidatie na knie- of heupprothese 

Wanneer een knie- of heupgewricht versleten is, kan lopen en rechtstaan erg pijnlijk zijn. Dit kan een sterke belemmering zijn op iemand zijn sociaal en actief leven. Daarom kan een orthopedisch chirurg besluiten een knie- of heupprothese te plaatsen. Tijdens een operatie kan het versleten knie- of heupgewricht worden vervangen door de knie- of heupprothese (kunstknie of kunstheup). Er bestaan verschillende soorten protheses qua materiaal, vorm en manier van plaatsing van de prothese in het bot. De keuze voor een bepaalde prothese wordt gemaakt door de orthopedisch chirurg. Na het plaatsen van de prothese volgt de revalidatie. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van de CPM-technologie om de gewrichten, spieren en pezen passief te mobiliseren. Dankzij deze technologie kan je snel opnieuw bewegen op een gecontroleerde manier waardoor de pijn en de beperkingen aanzienlijk verminderen. Het toestel dient twee tot drie keer per dag gedurende een halfuur gebruikt te worden, ongeveer gedurende een zestal weken. 

Protheseteam

Ons Protheseteam bestaat uit een hecht team erkende verstrekkers en gedreven vakmensen. Wij werken met de beste materialen en de meest vooruitstrevende technologieën. Wij voorzien de prothesedrager van een op maat gemaakte prothese binnen zijn/haar fysieke en financiële mogelijkheden. Met de handleiding hieronder willen we jullie inlichtingen geven omtrent het voorbereiden, zwachtelen, aanpassen van uw prothese. Wij hopen dat wij op deze manier bijdragen tot een optimaal gebruik van uw prothese. In onderstaande handleidingen wordt inforrmatie gegeven over de revalidatieperiode en oefeningen, hygiëneadviezen en informatie over je eerste prothese.

Wat na een bovenbeenamputatie

Wat na een onderbeenamputatie