Mijn naam is Thierry en ik ben 46 jaar oud. Ik ben beroepsmilitair, woon in Brussel, maar ben geboren in Wallonië. Mijn carrière begon in het middelbaar onderwijs bij Defensie.

Het verhaal achter mijn amputatie

Doorheen mijn loopbaan nam ik deel aan verschillende missies in het buitenland. In Afghanistan werkten we met de Special Forces samen en toen ik terugkeerde naar België solliciteerde ik om SF (Special Force) operator te worden. Het was tijdens deze opleiding dat ik mijn tragisch ongeluk kreeg.

Tijdens een oefening werd ik aangereden door een trein terwijl ik mijn positie aan het controleren was. Ik hoorde de trein niet aankomen omdat het een stil voertuig was. Bovendien floot hij ook niet toen hij uit de tunnel kwam. Na de klap kon ik niet opstaan, maar desondanks de omstandigheden had ik onmiddellijk het vermogen om hulp te roepen.

In het ziekenhuis hadden ze geen andere keuze dan mijn linkeronderarm te amputeren... Na 4,5 maanden in het ziekenhuis begon ik met een dagelijkse revalidatie. Nadat ik 2 jaar revalideerde, ben ik opnieuw aan het werk gegaan waarbij ik nu nog steeds actief ben bij de Belgische Defensie.

"Vrijheid is binnen handbereik, het is een kwestie van wil en steun. Niets is onoverkomelijk als je je hart erin legt en erin gelooft. Wat je niet doodt, maakt je sterker!"

De weg naar meer vrijheid

Ik heb een myo-elektrische prothese, die een beetje training vereist omdat de biceps en triceps de hand besturen door gecontroleerde contractie. Als je de beweging eenmaal onder de knie hebt, kan je meer doen dan je eerst kon. Met de prothese kan ik klussen, fietsen, eten klaarmaken… Kortom, met fantasie en training kon ik mijn zelfstandigheid terugkrijgen. Maar je moet je ervan bewust zijn dat je 20% terugkrijgt van wat je verloren hebt.

Ik blijf sporten: ik ben een multi-sporter die vooral aan wielrennen doet met een prothesefiets speciaal voor dat doel.

Ik ontmoette Aqtor! door de samenwerking met het centrum in Spy. Daar leerde ik een gemotiveerd team kennen dat luistert naar zijn patiënten en oplossingen en projecten voorstelt die het dagelijks leven makkelijker maken. Ze geven interessante adviezen om hun patiënten te helpen.

Mijn toekomst met een prothese?  Ik ben opzoek naar een prothese om mijn favoriete sporten te kunnen beoefenen, want in de loop der jaren heb ik geleerd me alleen te redden en doe ik een heleboel dingen zonder prothese.

Vrijheid is binnen handbereik, het is een kwestie van wil en steun. Niets is onoverkomelijk als je je hart erin legt en erin gelooft. Wat je niet doodt, maakt je sterker!

~Thierry Dutrieux~